Източник и снимка: БНРОфшорната сметка е защитена от банковата тайна на

...
Източник и снимка: БНРОфшорната сметка е защитена от банковата тайна на
Коментари Харесай

Георги Харизанов: Наивно е да мислим, че можем да влияем върху банковата тайна на офшорни зони

Източник и снимка: БНР

„ Офшорната сметка е предпазена от банковата загадка на съответната зона. Има страни, в чиято конституция е записано, че банковата загадка е неприкосновена и да си мислим, че с някакви политически ходове и интензивности тук в България може да се повлияе на този развой и да бъде свалена банковата загадка за евентуални български политици, които са толкоз глупави, че да имат офшорни сметки на свое име - отново споделям мощно наивна е тази история “, сподели пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Той разяснява в предаването „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “ новината от през вчерашния ден, че основният прокурор чака от шефа на ДАНС, в случай че знае, да му каже за някакви секрети сметки на властта. Това е следващата разпоредена от основния прокурор инспекция, обвързвана със скритите парцели, секрети сметки и офшорки на политиците.

„ Трябва да си го зададем, несъмнено (въпроса за какво, в случай че ДАНС разполага с такава информация, до момента не е предадена на прокуратурата -бел. ред.). Аз мощно се колебая, че нещо ще излезе от тази инспекция “, сподели Харизанов.

„ Първо, методът, по който приказва президентът за осветляване на офшорни сметки, е много чудноват, защото той издава или предпочитание за продължаваща известност непременно, или надълбоко непознаване на материята. Освен това, вие сте безусловно права, че в случай че ДАНС са имали данни до момента, че някой настоящ политик, изключително пък на управителна държавна служба превежда пари към офшорна сметка… поражда въпросът за какво към момента този политик не е обвинен към днешна дата, в случай че тези данни са налице “.

„ Да си мислим, че с български начинания на прокуратура, на ДАНС, в случай че щете и законодателни, можем да повлияем върху съхранението на банковата загадка от страни, които са офшорни зони, е много наивно и по детски занимателно “, сподели той в отговор на въпроса какво чака да каже ДАНС на основния прокурор.

Харизанов няма пояснение „ за какво в последната година от мандата си (на основния прокурор – б.р.) е тази интензивност “.

„ Ако тук има действителни упования за това нещо да се случи и да бъдат открити сходни парични прехвърляния и да бъдат повдигнати обвинявания, нямам пояснение за какво се прави последната година от мандата “, сподели той.

„ Освен това явно стремежът тук е да се отговори на президентския апел и прокуратурата да покаже, че не се дистанцира от желанието на президента да бъдат направени инспекции на офшорните сметки в чужбина, което отново споделям, единствено по себе си е извънредно неуместно “, уточни Георги Харизанов, разяснявайки за какво това се афишира по този обществен метод.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР